ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2017. Október - Szarvasgomba Vadászat a Mozsgói Tölgyesben, Szarvasgombás Borvacsora Stoff Csaba Mesterszakáccsal (lezajlott)

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Szarvasgomba Vadászat a Mozsgói Tölgyesben, Szarvasgombás Borvacsora Stoff Csaba Mesterszakáccsal az Ebner Birtokon

 

Időpont: 2017. október 07-08. (szombat-vasárnap)

 

Október első hétvégéjére egy Baranya megyei kisközségbe az alig 1000 főt számláló Mozsgóra hívlak Benneteket. A település igen szép fekvésű, a Zselicnek a déli nyúlványaira épült. E dombokkal szegélyezett, védett terület nagyon sok forrást rejt magában. Jellegzetesen Mozsgó patakja a Porovica, mely a környék kis vizeit összegyűjtő Almásba ömlik.

Ebbe a vadregényes tájba 1999-ben szeretett bele vendéglátónk Andreas Ebner, az Ebner birtok tulajdonosa. (Nemzetgazdasági Miniszteri kitüntetés  2013-ban Az Év Vállalkozója)  A Dél-Tiroli származású borászcsaládban felnőtt Andreas itt ültette el élete első szőlőtőkéit, amit eleinte csak hobbynak szánt. Mára egy működő családi gazdasággá nőtte ki magát egy gyönyörű panzióval és rendezvényteremmel társítva.

 

A birtokhoz tartozik egy több száz éves pince ami még az egyházé volt, ide gyűjtötték a tizedet. Három ága a lakóház és az udvar alatt nyolc méterrel kanyarog. A pince hangulata rusztikus, tradicionális. Az Ebner család ebben a szellemben próbálta meg a birtok többi helyszínét is kialakítani, amivel egy kellemes atmoszférát teremtettek az idelátogatók számára.

 

Október eleji kerékpártúránk fő programja a birtok mellett elterülő tölgyesben történő szarvasgomba keresés Balázzsal és Szálkával, majd az azt követő 4 fogásos exkluzív szarvasgomba vacsora és borkóstoló lesz Stoff Csaba mesterszakáccsal.

 

Programunk:

 

Szombat:

 

Reggel 9:00 órakor találkozunk az Ebner birtokon. Kerékpárokat átnézzük, majd 9:30-kor indulunk túránk első napjára.

Mozsgót elhagyva Szulimán felé fordítjuk kormányainkat. A Szent Mihály Arkangyal templomnál tett rövid pihenőnk után kanyarodunk ki a faluból Somogyviszló irányába. Mai útvonalunk egyetlen emelkedőjét teljesíve érünk a település határához.

Innen gurulunk be Somogyapátira, ahonnan kiérve kis kitérőt teszünk Patapoklosiba, ahol megnézhetjük a környék legszebb, 1794-ben barokk stílusban épült Református templomának, festett kazettás mennyezetét. Kisvártatva érünk Szigetvárra. A városka hangulatos éttermében töltjük ebédidőnket, majd utunkat folytatjuk a Magyar-Török Barátság Parkhoz.

 

A Magyar–Török Barátság Park (törökül: Macar-Türk Dostluk Parkı) Szigetvár egyik jelképévé vált nyilvános emlékpark, amelyet a várért és a városért vívott 1566. évi ostrom, a harc során életüket vesztett ellenséges hadvezérek, Zrínyi Mikós és I. (Nagy) Szulejmán szultán, valamint a magyar és török nép közötti megbékélés emlékére alakítottak ki 1994-ben.

 

Az emlékműnél tett látogatásunk után már csak 7km kerekezünk és visszaérünk Mozsgóra az Ebner birtokra.

Túra táv: 41km

 

Szállásunk elfoglalása után két csoportban a birtok környéki tölgyesbe sétálunk, ahol Szálka segítségével kezdetét veszi a szarvasgomba „vadászat”. Sétánk során Balázstól hallgathatunk meg érdekességeket erről a különleges hivatásról. Csoportunk másik felét addig Andreas Ebner körbe vezeti a gazdaságon, megmutatva, hogy miként is termesztik és készítik a bort és a kiváló minőségű almákat.

Bő 2-3 órás programunk után a nap még nem ér véget. A vacsoránál találkozunk újra, ahol Stoff Csaba mesterszakács egyedi ízvilágú 4 fogásos szarvasgomba vacsorát tálal fel nekünk.

•        Erőleves szarvasgombás palacsinta roláddal, zöldséges csíkokkal

•        Csalán rizottó kolbász morzsákkal, pirított kacsmájjal, nagy spórás szarvasgombával

•        Sertés szűz érmék mandulás kéregben csicsóka pürével, kelkáposztával, burgundi szarvasgombával

•        Mozsgói almás pite, rozmaringos sós karamellel, fügehabbal

Vacsoránk közben az Ebner pincészet 5-6 boros borkóstolójával mutatja be Andreas Ebner a saját borait.

Vacsoránk alatt 100% gyümölcslé, ásványvíz, kávé fogyasztás ingyenesen a vacsora része.

 

         

 

      

 

Vasárnap:

A jól sikerült szarvasgomba vacsora és borkóstolót követően, reggelinél találkozunk újra, majd kicsit ráérősebben 10 órakor indul csoportunk a mai túraszakaszra.

Mozsgóról kiérve először a Tógazda Halászati Zrt. Csertői-halastavához tekerünk, ahol rövid bemutatót kapunk a halgazdaság mindennapjaiból. Munkájuk a halászat teljes vertikumát felöleli, az édesvízi fajok szaporításától, az étkezési méretű halak piacra juttatásáig.

Innen kerekezünk be Szigetvárra, ahol a várnál egy rövid idegenvezetést hallgatunk meg. Innen folytatjuk utunkat Dencsháza irányába, ahol egy kis kitérőt teszünk Szentegátra, ott egy hatalmas (magántulajdonú) Biedermenn-kastélyt nézhetünk meg kívülről, illetve a gyönyörűen felújított Szentegáti Biedermann Mária kápolnát.

 

A Mária dicsőségét hirdető kápolna egyedi sírkápolna, családi mauzóleum, melyet báró Biedermann Rudolf építtetett fel

1896-ban a Millennium évében. A kápolna impozáns, igen drága

anyagból, remekül megépített mestermű. Padozata siklósi

márvány, freskói műalkotások, orgonáját a világhírű Angster cég készítette.

Ez a kápolna volt szánva a Biedermannok „örök” nyugvóhelyének.

 

Pihenőnk után folytatjuk utunkat Rózsafa, Nagypeterd érintésével Botykapeterdre, ahol már várnak bennünket a település hangulatos éttermében ebédre.

Kora délutáni órákban 8km kerekezés után érünk vissza az Ebner birtokra.

Túra táv: 51km

 

         

Várható érkezés a birtokra: 16 óra

 

Élményekkel és ízekkel feltöltődve hagyjuk el Szigetvárt és környékét, melyet két nap alatt tekert körbe csapatunk. 

Hazaindulás előtt, akinek kedve van akár a szigetvári termálfördőt is meglátogathatja! embarassed

 

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

 

Szállásunk: Ebner Családi Birtok***

 

Utazás: Egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

 

 

Az ár tartalmazza, szervezést, túravezetést, szállást panzióban, 2 személyes szobákban, szarvasgomba keresést, 4 fogásos szarvasgomba vacsorát, borkóstolóval, 100%gyümülcslé, ásványvíz, kávé, fogyasztással.

Csomagtranszfert, autó- kíséretet a túra ideje alatt, szervizt (anyagköltség nélkül), tartalékkerékpár biztosítását.

  

Létszám korlátozott, max.: 36fő

 

Egyéb felmerülő költségek: vacsorán, reggelin kívüli étkezés, belépők, személyes költségek…

 

 

További infó: +3630 206 2574