ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2017. Szeptember - Őrség Kerékpártúra, Őrségi Tök Fesztivál (lezajlott)

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Őrség Kerékpártúra

 

Időpont: 2017. szeptember 23-24. (szombat-vasárnap)

 

Nyitott pajták, kézműves udvarok, tájba simuló épületek, lenyűgöző kultúrtörténeti emlékek, kiterjedt erdőségek, madárfüttytől zajos legelők, autóktól háborítatlan fenségesen hullámzó táj. Ez mind-mind az Őrség, országunk legrégebbi tájegysége.

 

Ezen a hétvégén rendezik az Őrségi Tökfesztivált mely a Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai,

valamint a legnagyobb gasztro- turisztikai rendezvénye.

 

Programunk:

 

Szombat:

 

Érkezés Zalacsébre szállásunkra a Malom-Tanya Panzióhoz 9:00 órakor. Kerékpárok átnézése, szállás elfoglalás, majd 9:30 órakor indulunk első napi szakaszunkra, az Őrség déli felére.

 

Zalacsébről indulva Zalalövő után Csöde felé kanyarodunk ezen a napon az Őrség déli felére. Kerkafalvát elhagyva Magyarföldön állunk meg. A falu szélén álló híres fa templomnál pihenünk meg. A települést elhagyva érünk az Őrség egyik leghíresebb templomához, a Veleméri Szentháromság templomhoz. A templomban rövid előadást hallgatunk meg a Szentháromság-templom történetéről, annak freskóiról.

 

Az Őrség román kori ék köve

A kis őrségi falu, Velemér büszkélkedhet Magyarország egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékével, a Szentháromság-templommal. A kora gótikus templombelső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei.

 10 km kerekezünk a határ menti településig, Bajánsenyéig. Itt töltjük ebédidőnket a község hangulatos éttermében. Hosszabb pihenőnk után Őriszentpéterre bringázunk. Itt, akinek kedve van hosszabb pihenőt tölt az Őrségi Tökfesztiválon, de akinek kedve van eltekerünk a közelben található Pityerszerre, ahol megnézhetjük az Őrségi Népi Műemlékegyüttest. 

 

Pityerszer:

Az itteni településformák közül a szeres település érdemli meg a legtüzetesebb megszemlélést. A őrségi szeres település forma megóvása érdekében a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága 1970-ben Szalafő-Pityerszeren 3 portát vásárolt meg 10 épülettel 3926 négyszögöl területtel, a hozzátartozó gyümölcsössel és 2 db vízgyűjtő tókával együtt. A cél az volt, hogy a helyszínen helyreállított és az eredeti funkciónak megfelelően berendezett szabadtéri néprajzi múzeum jöjjön létre. Ezzel a több épületre, műemlékegyüttesre kiterjedő helyszíni megőrzési móddal Vas megye országosan követendő példát mutatott.

A szűkebb értelemben vett Őrséghez 18 település tartozik. Az egykori őrtállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki a telephelyeiket, amelyekből létre jöttek a későbbi időkben a szerek. Ezek egymástól több kilométerre fekszenek egymástól. Az őrségi települések többsége 2-4 szerből áll. Szalafő 7, Őriszentpéter pedig 8 szeren épült ki.

Pityerszer nevét valószínűleg a pityer nevű madártól kapta, (amely itt nagyobb tömegben volt otthonos, mások szerint a pacsirtáról). A szabadtéri falumúzeum, megőrizte a régi életmódot. Az épületek eredeti kinézetükben lettek helyre állítva. Nevezetességei, az ún. "kerített ház" és az emeletes kástu, amely az országban ma már csak egyedül itt létezik. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, amit az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Ha a szükség úgy kívánta, vizét főzésre is felhasználták.

A skanzen megtekintése után folytatjuk túránkat vissza Őriszentpéterre, ahol csatlakoznak hozzánk azok akik Őriszentpéteren pihentek,  majd Nagyrákos érintésével érünk vissza Zalacsébre.

 

Vár bennünket Malom-Tanya szállásunk a Zala partján egy régi vízimalom épületében J, vacsoránk igazi őrségi specialitás lesz:

                                                           Göcseji gombaleves

                                       Prószás hús, tepsis krumplival, savanyúság

 

Túra táv: 73km 

 

Szállásunkra visszaérve frissítjük magunkat, felfedezhetjük a régi malom épület zegzugait, megtekinthetjük vendéglátónk Szabolcs Péter Munkácsy-Díjas Magyar Szobrász kiállítótermét Ágnes Asszony vezetésével, de visszaérkezésünkre felfűtve vár bennünket egy igazi fatüzelésű kis finn szauna is.

 

Vasárnap:

 

Reggelink elfogyasztása után 9 órakor indulunk mai napunkon az Őrség középső részének a felfedezésére, belevetjük magunkat az Őrségi Tökfesztivál forgatagába.

 

Zalacsébről indulva északnak fordulunk. Szőce után a Vadása-tó érintésével haladunk Őrimagyarósd felé. Iváncon a Sigray-kastélyt láthatjuk.  Csákánydoroszlót elhagyva, Rábagyarmat után érkezünk Kondorfára a Vadkörte étteremhez. Rövid frissítő után folytatjuk utunkat Őriszentpéterre, ahol megnézhetjük az Árpád-kori templomot, majd belevetjük magunkat az Őrségi Tökfesztivál forgatagába. :) Itt töltjük ebédidőnket is Innen már csak pár kilométer és visszaérünk a Malom-tanya panzióhoz.

 

Túra táv: 75km

 

Várható érkezés szállásunkra: 17 óra

 

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el az Őrséget, melyet az Őrségi Tökfesztivál idején látogattunk meg csapatunk. J

 

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

 

Szállásunk: Malom-Tanya Panzió** 2-3 ágyas szobákban, félpanziós ellátással

 

Utazás: Egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

 

 

 

Létszám korlátozott, max.: 30fő

 

Egyéb felmerülő költségek: vacsorán, reggelin kívüli étkezések, belépők, személyes költségek…

 

 

További infó: +3630 206 2574