ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2017. Szeptember - Szlovén Tengerpart Szépségei Kopertől Portorozig, Postojnai Csepkőbarlang Látogatással (lezajlott)

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Szlovén Tengerpart Szépségei Kopertől Portorozig, Postojnai Cseppkőbarlang Látogatással  

 

Időpont: 2017. szeptember 01-03. (péntek-vasárnap) 

Túránk első napján Postojnába érkezésünk után Szlovénia leghosszabb ismert cseppkőbarlangját nézhetjük meg, majd a 9km-re lévő Predjama-ban, Erazem rablólovag sziklavárában tehetünk egy rövid sétát. Késő délután elfoglaljuk szállásunkat Koper tengerparti wellness szállodájában, ahonnan könnyed sétával felfedezhetjük az óvárost. Szombaton közvetlen a tengerparton gurulunk Izoláig, majd a Monarchia korabeli vasútvonal nyomvonalára épült Parenzana kerékpárúton kerekezünk tovább Portorozig. Innen ismét a tengerpart mellet haladva Szlovénia gyöngyszeméhez, Piránba érünk, ahonnan a délutáni órákban kerekezünk vissza Koperba. Vasárnap rövid túránk során Italia felé tekerünk. Ankaran után érünk át a határon. Muggia főterén kávézunk, majd a Parenzana-i kerékpárút Olasz-Szlovén részén gurulunk vissza Koperba kora délután.

Programunk:

Péntek:

Egyéni utazással találkozunk a Postojna cseppkőbarlangjának a parkolójában 11 órakor. (Budapestről 512km kb. 5 óra, Kaposvártól 390km kb. 4 óra)

 

A Postojnai cseppkőbarlang Postojna és Triest közt elterülő karsztvidék ékköve, megtekintése kb. másfél órát vesz igénybe, a látogatók ez idő alatt kb. 5km hosszú idegenforgalmi célból berendezett barlangrendszert tekinthetnek meg. A barlang belsejében 3-3,5 km hosszú szakaszon kisvasút viszi a látogatókat, a gyönyörűen kivilágított alagutakon és cseppkövekkel átszőtt barlangtermeken keresztül. A barlang legszebb részének 1,5 km szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd, és a Koncertterem között gyalogosan tekinthetik meg a kíváncsi látogatók.

(imadlakbled.hu)

 A barlang megtekintése után vár ránk Erazem rablólovag vára Predjama-ban.

A Predjama-kastély egy magasan fekvő szikla közepén helyezkedik el, mindössze 9 km-re a Postojna-barlangtól. Festői, csodálatos, dacos, titokzatos és áthatolhatatlan, több mint 800 éve uralja a környező területet, egy magasra emelkedett 123 méteres sziklán. A Guinness világrekordok közé tartozik, mint a világ legnagyobb barlangvára. 

 

 

          

 

 

A várban tett látogatásunk után folytatjuk utunkat Koperig. Szállásunk elfoglalása után kellemes sétát tehetünk az óvárosban, vagy a szálloda wellness részlegében frissíthetjük magunkat.

Este a vacsoránál találkozunk újra.

 

Szombat:

Reggelink elfogyasztása után 9 órakor indulunk kerékpártúránk első szakaszára. Kopert elhagyva Izoláig közvetlen a tengerpart mellett húzódó csodálatos kerékpárúton tekerünk. A városkába érve elkanyarodunk a tengertől és rátérünk a Monarchia idejében épült Parenzana vasútvonalon épített fantasztikus kerékpárútra. Portoroznál érünk vissza ismét a tenger közelébe. A tengerparti kisváros, Szlovénia legelegánsabb és legfelkapottabb nyaralóhelye a tengerparton futó pálmafákkal szegélyezett főutcájával.

Innen gurulunk még kijjebb a félsziget csücskében található meseszép kikötővárosba Piránba. (20km)

 

Piran a szlovén tengerpart ékköve. Kétnyelvű város, ahol a szlovén mellett az olasz is hivatalos nyelv. Ezt mutatja az is, hogy a táblákra is mindkét nyelven fel van írva minden. Az óváros egy félszigetre épült, ahol kis helyen sok ház található. Teljesen autómentes övezet, hiszen keskeny, sikátoros utcák vannak, ráadásul lépcsőkkel, emelkedőkkel tarkítva, és a dombon Szent György temploma. Piran hangulatos főterének egy részét kávézók és éttermek teraszai foglalják el, nyüzsgő belvárosi hangulatot árasztva. Piran látnivalói jellemzően a velencei időkben épültek. A várfal maradványa ma is jól látszódik a dombtetőn. Piran már a VII. századtól erős várfallal volt körbevéve. Az óvárosból egy rövid sétával könnyen elérhetjük a várat, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a félszigetre. Piran másik legfőbb látnivalója a Szent György templom. Eredetileg 1272-ben építették. Érdemes a templom magas harangtornyába is felmenni, mert az igazán "képeslap fotókat" onnan lehet készíteni a félsziget csúcsáról és Piran főteréről is.

(kirandulo.reblog.hu)

 

Piránt elhagyva kerekezünk vissza Portoroz felé. Kiválló minőségű kerékpárúton haladunk Parezzagoig, ahol visszafordulunk Izola felé. Egyetlen emelkedőnkön átkelve gurulunk be Izola főterére ahol kellemes sétát tehetünk Koperbe való visszaérkezésünk előtt. 

          

  

        

  

      

 

Kora esti órákban érkezünk vissza szállásunkra, ahol a hotel wellness részlegében  kapcsolódhatunk ki vacsora előtt, vagy után…. J

 

Túra táv: 50 km

 

Vasárnap:

Három napos szlovén hosszúhétvégénk utolsó napján reggelink elfogyasztása után Italia felé fordítjuk kormányainkat. A várost elhagyva a tengerpart közelében kerekezünk Ankaran felé. A határon átgurulva utunk közvetlen a tenger mellett halad, csodás kilátással a trieszti öbölre. Muggia településre érve a kisváros főterén töltjük hosszabb pihenőidőnket. (18km)

Túránkat a tengerpart mellett folytatjuk tovább, majd hamarosan becsatlakozunk ismét a Monarchia idejében épült Parenzana vasútvonalon kialakított kerékpártútra. A határ utáni kisebb emelkedőn átkelve még 12km gurulás után érünk vissza koperi szállásunkhoz.

 

      

 

Túra táv: 35 km

 

Várható érkezés Koperbe: 15 óra.

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el Szlovéniát, melynek legszebb barlangjánál és csodás tengerpartján töltött el három napot csapatunk. J

 

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

 

Szállásunk: Tengerparti Hotel Aquapark Zusterna*** kétszemélyes szobákban

 

Utazás: Egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

 

 

 

 

Létszám korlátozott, max.: 40fő

 

Egyéb felmerülő költségek: Postojna cseppkőbarlang+Predjama-kastály belépő (csak a barlang 25,8 euro, a kombinált jegy 35,7 euro) vacsorán, reggelin kívüli étkezés, biztosítás

 

További infó: +3630 206 2574