ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2017. Július - Szegedtől Szentesig a Tisza Mentén, Ópusztaszer és Csongrád Látnivalói (lezajlott)

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Szegedtől Szentesig a Tisza Mentén,

Ópusztaszer és Környéke Látnivalói

Időpont: 2017. július 08-09.

(szombat-vasárnap)

Nyár közepén várunk Benneteket az Alföld egyik legszebb városába Hódmezővásárhelyre. Innen indul két napos túránk Szeged, Ópusztaszer és Szentes látnivalóinak a felfedezésére.

 

Csongrád megye a Dél-Alföld régióban található. Megyeszékhelye Szeged, a napfény városa. A Dél-Alföld régió közepén található. Nyugatról Bács-Kiskun megye, keletről Békés megye határolja. Délen Romániával és Szerbiával határos. Gyönyörű folyói a Tisza és a Maros. Itt található az ország legmélyebben fekvő települése, Tiszasziget. Ópusztaszeren emlékparkja nemzeti zarándokhely. Fürdői közül kiemelkedik Szeged és Makó.

 A túrán nincs szintkülönbség, így különösen ajánlott kezdő túrázóknak is.

Programunk:

Szombat:

Egyéni utazással Hódmezővásárhelyen találkozik csoportunk 9 órakor. Szállásunk a Hotel Ginkgo****

A Hotel Ginkgo**** az első Magyar Örökség Díjas Város, Hódmezővásárhely központjában, a belváros szívében, az elmúlt század elején, eklektikus stílusban épült Fekete Sas Rendezvényház mellett található. A szállodában harmonikus egységet alkot a modernség, a hagyományőrzés és a környezettudatos szemléletmód.

Szállásunk elfoglalása után indulunk első napi túránkra. A városból kiérve Mártély felé fordítjuk kormányainkat. Utunk nagyrészét jó minőségű kerékpárúton tekerjük a közút mellett, majd az árvízvédelmi gáton a Tiszáig. Mindszent településnél érjük el a folyam partját, itt kelünk át komppal a túlpartra (20km). Innen gyér forgalmú közúton kerekezünk Ópusztaszer irányába.

A Nemzeti Történeti Emlékparhoz érve (34km) leparkolunk kerékpárjainkkal, majd a Rotunda épületéhez sétálunk ahol előjegyzett időpontra érkezve megtekintjük a Feszty-körképet. Fél órás látogatásunk után az emlékpark területén található gőzös étteremben töltjük ebédidőnket.

A Feszty-körkép

A Feszty-körkép, "A magyarok bejövetele" c. monumentális (15m magas és 120m széles) festmény Feszty Árpád festőművész körpanorámája a honfoglalásról. Az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt, s ma az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legnagyobb vonzereje.

A maga nemében egyedülálló, monumentális alkotás a romantika szemüvegén keresztül mutatja be hat egymáshoz kapcsolt jelenetben a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe.

Az emlékpark meglátogatása után folytatjuk utunkat Sándorfalva felé. Innen 14km kerékpározás után érünk a Szegedi Dóm térre (63km). Nyári délutánunkon kellemes sétát tehetünk Szeged központjában, szabadprogram keretében megnézhetjük a Dómot, a Hősök kapuját, vagy felmehetünk a Dömötör-toronyba.

Szegeden tett hosszabb pihenőnk után még bő egy óra kerékpározás vár ránk, hogy visszaérkezzünk Hódmezővásárhelyre a Hotel Ginkgo****-ba.

Kimaradt! Szeged és Vásárhely között, ha akartok egy finom sütit, enni muszáj lesz megállnunk a Vámos cukrászdánál Algyőn! J

 

Túratáv: 87km

 

Hódmezővásárhelyre visszaérve elfoglaljuk szállásunkat, majd a vacsoránál találkozunk újra a Fekete Sas Rendezvényházban a hotel mellett.

 

Vasárnap:

Reggeli után kerékpártúránk második napi szakaszát ismét Mindszent felé kezdjük. 9km megtétele után rövid pihenőre megállunk a Mártély melletti szépséges Tisza holtág partjánál.

Nem sokat időzünk, hisz vár bennünket ezen a napon Szentes és a Tisza menti vadregényes kerékpárút látnivalói. A holtágon tett látogatásunk után folytatjuk utunkat Mindszent felé.

Szegváron, a község végén álló szélmalomnál állunk meg újra (25km). Rövid bemutatót kapunk a malom életéről, annak működéséről.

A malomtól csupán két km kerekezünk, és újból megállunk a Szentesi Paradicsom Kft. Szegvári telephelyén. Itt egy fél órás bemutatót kapunk az 1,6 ha alapterületű, 40kg/m2 hozamú üvegházban folyó világszínvonalú paradicsom termesztésről.

A híres, de leginkább finom és egészséges Szentesi paradicsom termesztésének megtekintése után folytatjuk utunkat Szentesre. A városba érve kerékpárúton érünk ebédünk helyszínére az Aranykalász étteremhez (38km). Itt már várnak bennünket táj jellegű finom ebéddel vendéglátóink.

Szentesi ebédünk után 7km kerékpározás után érjük el a Tiszát. A Csongrád előtti hídon átkelve kanyarodunk rá a Tisza jobb partja mentén épített gáton lévő kerékpárútra (45km). A gáton autóforgalomtól mentes jó minőségű úton kerekezünk a Mindszenti kompig. Innen erdők, mezők mellett, hol a Tisza partján, hol kicsit távolabb halad utunk 22km-en keresztül. A Tiszán ismét a mindszenti komppal kelünk át (69km). A folyón átkelve a már reggel ismert útvonalon kerekezünk visszafelé Hódmezővásárhelyre.

Túratáv: 88km

 

Várható érkezés Hódmezővásárhelyre: 16-17 óra.

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el Szeged, Szentes és Ópusztaszer vidékét, melyet két nap alatt tekert körbe csapatunk. J

 

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

 

Szállásunk: Hódmezővásárhely Hotel Ginkgo**** két személyes szobákban

 

Utazás: Egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

 

 

 

Létszám korlátozott, max.: 50fő

 

Egyéb felmerülő költségek: vacsorán, reggelin kívüli étkezés, Mindszent komp (400ft/alk.), Ópusztaszer belépő (2800ft)

 

Ha valaki nem szeretné a Feszty körképet megtekinteni, kérem a jelentkezéskor jelezze, hogy nem kér jegyet.

 

Extra program lehetőség: Július 7-8-án este 21 órakor játszák a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Mamma Mia! előadást J Nagyon-nagyon korlátozott már csak a szabad jegyek száma mindkét napra….

 

Az előadás megtekintése fakultatív, a túrától, szervezéstől független.

 

2014-ben, a Mamma Mia! hazai bemutatójával kezdte meg az együttműködést a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Madách Színház. A világon először a Szegedi Szabadtérin állíthatta színre Szirtes Tamás rendező nonreplika verzióban a szuperprodukciót. A siker óriási volt, csak a Dóm téren azóta több mint 57ezren látták az ABBA-musicalt, és mi sem bizonyítja jobban a nézők szeretetét, mint hogy 2017-ben immár a negyedik évad alkalmával tűzik műsorra a darabot. Az alkotók ígérik: idén is fergeteges diszkóhangulatot varázsolnak a Dóm térre, a buli végén pedig várhatóan most is elkerülhetetlen lesz a közös tánc. A pörgős, vicces, érzelmes musicalben olyan világslágerek csendülnek fel, mint a „Dancing Queen”, a „Knowing Me Knowing You”, a „Super Trouper” és természetesen a „Mamma Mia!”.

 

További infó: +3630 206 2574