ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2017. Május - Három Ország, Két Nap, Egy Borvidék, Mohács és Környéke Kerékpártúra (lezajlott)

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Három Ország, Két Nap, Egy Borvidék…

Mohács és Környéke Kerékpártúra

Időpont: 2017. május 06-07.

(szombat-vasárnap)

A Duna partján fekvő, tájak és utak találkozásánál épült Mohács a több mint 900 éves város. Magyarország egyik legdélebbi települése…..

Hős vértől pirosult gyásztér - soká így neveztek.
Előtte s utána, de sokszor temettek.
Mégis élsz városom, több mint ezer éve,
Téged köszönt reggel, felkelő nap fénye,
Öreg Duna vize, simogatja partod, 
Hullámok tükrében fürdeteted az arcod….

 

Túránk során a Duna mentén, annak árterében, a Gemenc csodálatos erdeiben kerékpározunk. Átkerekezünk három határon, két nap alatt és felkeressük Hazánk egyik legsikeresebb borvidékét.

A túrát különösen ajánlom kezdő túrázóknak a minimális szintkülönbség miatt.

Programunk:

Szombat:

Mohácson találkozunk a belvárosi Pannon Hotel***szállásunknál 9:00 órakor. Kerékpárok átnézése után a város sétáló utcáján átkelve jutunk el a Duna partjára. Innen komppal a túlpartra érve a nemrég átadott EUROVELO 6 kerékpárúton déli irányba haladunk a folyó partján. Kis pihenőt tartunk a Karapancsai Kastélynál.

 

Utunkat folytatva elkanyarodunk a Duna mellől és Hercegszántónál lépjük át a határt. Küllőd felé tekerünk tovább gyér forgalmú közúton. Alig 10 km-t tekerünk délnek Szerbiában, majd ismét visszakanyarodunk a Duna mellé. A folyó holtágán, Sebesfoknál egy hangulatos csárdában töltjük ebédidőnket. Vendéglátóink fantasztikus bográcsban főtt halászlevet tesznek asztalunkra. (Bevallom én még nem ettem ennél finomabb halászlevet! J )

 

Ebéd után a csárdától csupán 7km tekerünk és ismét egy határátkelőhöz jutunk. Horvátországba érünk. A Dunán átkelve egy rövid (500m) macskaköves emelkedő után könnyed tempóban, több pihenővel kerekezünk immár a harmadik ország útjain. Kiskőszeg, Darázs, Izsép, Dályok kis forgalmú útjain tekerünk sík terepen. Udvarnál lépjük át a Magyar határt, innen még kb. 11 km vár ránk Mohácsig. Utunk ezen szakasza nagyrészt kiváló minőségű kerékpárúton halad. J

 

Túratáv kb.: 76km

Mohácsra érve szállásunkon elfoglaljuk szobáinkat, majd vacsora előtt érdemes felkeresnünk a Világhírű farsangi szokásokat bemutató Busóudvart, vagy a várost megismerhetjük egy kisvonattal.

"A mohácsi Busóudvar több, mint múzeum: az átélhető hagyomány otthona. Olyan alkotóműhely, ahol ápolják az ősi népszokásokat, őrzik a népi mesterségek örökségét.”

Vasárnap:

Reggeli után kerékpártúránk második napi szakaszán az egyik legismertebb magyarországi borvidék felé fordítjuk a kormányainkat.

Villányi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. A Szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, mely szintén fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz.

A mohácsi történelmi emlékhely elhagyása után kényelmes tempóban Majs és Lippó érintésével Magyarbóly felől kerekezünk a Villányi-hegység keleti lábához.

Villányba érve a híres pincesor lesz hosszabb ebédidőnk állomása. Kerékpárjainkról leszállva a borospincék hűsében „frissülhetünk” fel. Pihenőnk után a Karasica patak mentén kerékpárúton tekerünk tovább. Bóly-ra érve elfordulunk Nagynyárád felé. A településre érve a kékfestés mesterség rejtelmeibe enged betekintést a 97! éves Sárdi János bácsi.

A mester műhelyében megtekinthetőek a kékfestés munkafolyamatai és munkaeszközei. János bácsi rövid betekintést enged életébe, bemutatva a kékfestés szépségét, annak nehézségeivel.

Megállónk után folytatjuk utunkat Mohácsra. Érkezés a délutáni órákban. Szállásunkon frissítjük magunkat, majd felvesszük csomagjainkat és élményekkel feltöltődve indulunk haza. J

 

Túratáv kb.: 75km

 

Várható érkezés Mohácsra: 16-17 óra.

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el ezt a Magyar-Szerb-Horvát menti csodát, melyet két nap alatt tekertünk le csapatunkkal. J

 

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

 

Szállásunk: Mohács Pannon Hotel***, két személyes szobákban

 

Utazás: Egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

 

Létszám korlátozott, max.: 40fő

 

Egyéb felmerülő költségek: vacsorán, reggelin kívüli étkezés, komp díj, Busúudvar belépő, kisvasút jegy (fakultatív), személyes költségek…

 

További infó: +3630 206 2574