ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2017. Április - Szlovén-Horvát Határ Menti Csoda Két Keréken, Jeruzalem és a Mura Látnivalói (lezajlott)

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Szlovén-Horvát Határ Menti Csoda Kétkeréken

Időpont: 2017. április 22-23.

(szombat-vasárnap)

A sekély lejtők, erdők és rétek között, csendes helyen található az Apartments Regina*** - LifeClass Terme Sveti Martin. Modern, erkélyes 2 személyes apartmanházaival és csodálatos wellnessrészlegével vár bennünket a Horvát-Szlovén határ menti kis gyöngyszem, áprilisi első két napos kerékpártúránk kiindulópontja.

 

Göröghegy-Györgyhegy-Várhegy és környéke… Számunkra ismeretlen terület volt eddig. Hancsik Józsi tavalyi vendéglátónk hívta fel a figyelmemet erre a határ menti újabb paradicsomra. Akik voltak velünk 2016-ban a Hancsik pincészetnél Dobronakon, tudják, hogy Józsi tudja mi kell a bringásnak! J

 

A túra bejárás alkalmával kiderült, hogy ezek a hegyek inkább dombok, a Mura csodálatos, az emberek barátságosak, a szállás és a wellness pazar, Jeruzalemet látni kell, a borok finomak, Józsi pedig semmit nem változott. J

 

Két napos túránk során ellátogatunk Szlovéniába a jeruzalemi borútra, gyönyörködünk a csodálatos panorámában, bort kóstolunk, megnézzük a településen található zarándoktemplomot benne a Fájdalmas Szűzanyáról készült festménnyel, kétszer átkelünk a Murán, Orchidea farmot nézünk, Dobronakon energia parkba látogatunk és a Hancsik pincénél nagyot eszünk-iszunk!

 

Programunk:

Szombat:

Egyéni utazással Horvátországban találkozik csoportunk a szállásunkon Apartments Regina*** - LifeClass Terme Sveti Martin. (Budapesttől 270km szinte végig autópálya kb. 3 óra, Kaposvárról 150km)

Első napunkon a Jeruzalemi borvidékre látogatunk el Szlovéniába. Szállásunkról kikanyarodva a Györgyhegy és a Várhegy lankái közt tekerünk Tündérlek (Lapsina) irányába. J 6km kerekezés után érjük el a Horvát-Szlovén határt és belépünk a Prlekija vidékre.

 

Prlekija a gyönyörű ellentétek vidéke, a vendégszeretet otthona, a kellemes emberek hazája. Szlovénia Mura és Dráva között elterülő vidéke a szőlőshegyek, a síkság és a kelepelők hazája.

 

Utunkat folytatjuk Ljutomer irányába. A városba érve pihenőnk a híres ügetőpályánál lesz. (16km)

 

Ljutomerben 1874-ben szervezték meg az első lovasversenyt, hiszen Prlekija már akkor igen fejlett lótenyésztéssel rendelkezett. Ezt a város 15. században meglévő címere is bizonyítja, amelyben az ezüst pajzson unikornis ló vágtat. Ljutomer környékén az esküvők alkalmával fontos volt, hogy a menyasszony és a vőlegény a legjobb fogattal előbb térjen haza, mint a többi vendég, hogy ne kelljen a vendégek jelenlétében megkezdeni a kenyeret. Ez a szokás 1874 előtt volt jellemző.Az ügető ló nemes ló. Élénk temperamentuma ellenére használható a gazdaságban is. Gyors, kemény, munkabíró, szerény, de mindenek ellenére elegáns. Prlekija területén már több évszázada tenyésztik. Az ügetés és a lóverseny a múltban fontos volt, de jelenleg is igen fontos a társadalomban. A nyarak egyik fő rendezvényének számítanak a lóversenyek, amelyeket mindig vasárnap délután szerveznek meg.

 

Innen folytatjuk utunkat tovább Szlovénia híres borútján Jeruzalem felé.

Szomszédaink egyik legszebb táján találjuk a híres borvidéket. Csodálatos látvány az emelkedőre felérve a teraszos, különböző alakzatokat formáló szőlősorok (legyezős, íves) közt kerekezni. A legcsúcsán a Brenholc fogadó áll (24km), ahol finom ebéddel várnak bennünket és természetesen bórkostolásra is lesz lehetőségünk. Teraszáról jó időben akár a Balatonig is el lehet látni. A fogadótól nem messze található a zarándok templom melyben látható a Fájdalmas Szűzanyáról készült kép.

Itt töltjük mai első „paradicsomi” pihenőnket!

Jeruzalemről írják az itt lakók:Jeruzsálem héberül a béke városát jelenti. Itt tényleg béke van, sajnos azonban a Szentföldön még mindig nem. Jeruzalem kis falu 19 házzal és 40 lakossal. Itt a falu központja, egyben a borkultúra központja is. A térséget jeruzalemi borútnak is hívjuk.
A település a Fájdalmas Szűzanyáról készült festményről kapta nevét, amely egyébként másolata az eredetinek, amelyet a templom építésekor loptak el. Ki festette, nem tudni, de úgy gondoljuk helyi prlekijai művész lehetett. Az eredeti példányt állítólag a keresztes lovagok hozták Jeruzsálemből a 13. században.
A templom a 17. században épült (1652) Drumpič úr és Salome neje jeruzsálemi Fájdalmas Szűzanya előtt megtett ígérete alapján, miszerint Jeruzalemben templomot építettnek, amennyiben túlélik az éppen tomboló pestist. Az ígéretet betartották és egyhajós templom keletkezett négy oltárral (főoltár és három mellékoltár). A templom melletti Anna kápolna és az orgona a18. századból származik.
A főoltár helyén valamikor imaoszlop állt, amelyet zarándokok és keresztes lovagok használtak ígéreteik megtételére, Szentföldre való utazásuk előtt. A 13. században a német keresztes lovagrend tagjai a helyszínen kápolnát építettek, hiszen az előbb említett imaoszlop már nem felelt meg a számos itten fohászkodó embernek.
A középkorban a mai Jeruzalem területét a német lovagrend kapta tulajdonba a ptuji Frideriktől. Pecsétjük a mai napig látható a templomban, amely egyébként jelenleg is tulajdonukban van.
Ne feledjük a kívánságok harangját a Fájdalmas Szűzanya mellett. Minden kívánságot teljesít, különösen a borral kapcsolatosakat. Ezeket azonnal, míg a többit akkor, amikor újra visszatér majd. Én előbb csöngettem. Mit gondol, mit kívántam? Egy pohár bort!
Jeruzalem saját szent nevével még a mai napig vonzza a zarándokokat az egész világból….

 

Hosszabb pihenőnk után a délutáni órákban folytatjuk utunkat, immár lefelé J, vissza Horvátország felé. Horvátországba a Bánfihegy lábánál lépünk át. Innen Stridóvár (Strigova) felé vesszük az irányt a horvát borvidéken át. Dimbes-dombos úton, szőlőlugasok közt kanyarog utunk fel-le, szállásunkig.

Szállásunkon elfoglaljuk apartmanjainkat, majd a vacsoránál találkozunk újra. Az est további részét pihenéssel tölthetjük, vagy meglátogatjuk szállásunk csodálatos wellness részlegét. (nyitva tartás: 23:00-ig)

 

Nevezhetjük mai második „paradicsomi” pihenőnknek!

Egészség a Pannon-tenger mélyéről

A fürdő komplexumnak az igen gazdag termál-ásványvíz mineralizációja az 1911-es évektől ismert már, mikor is egy Magyar-Angol cég olajat keresett ezen a területen. Olajat nem, helyette viszont termálvizet találtak.

Az egykori Pannon-tenger területén 600m mélyről tör fel a 35C fokos meleg termálvíz, melynek gazdag ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos jótékony hatása ismert.

Az új LifeClass Terme Sveti Martin termál medencék tervezője a híres olasz építész Maurizio Favetta.

Túratáv kb: 48km

 

 

 

 

Vasárnap:

Reggeli után kerékpártúránk második napi szakaszán ismét Szlovénia felé fordítjuk kormányainkat. Mai szakaszunk teljesen sík útvonalon halad majd. A határt Muraszentmártonnál lépjük át. A település érdekessége, hogy a Horvát Köztársaság legészakibb községe. A Murán átkelve érjük el a határt (8km), majd innen északnak haladunk tovább csendes szlovén falvakon át Dobronak irányába.

Itt töltjük mai első „paradicsomi” pihenőnket!

- Trópusi kalandozás-

Elbűvölő séta egy varázslatos helyen!

Bekukkantunk közép és kelet Európa legnagyobb orchidea termesztésébe.

Az Ocean Orchids Trópusi kertjében teszünk egy sétát bolygónk trópusi és szubtrópusi világának buja, egzotikus növényei közt. Séta közben élvezhetjük a több mint 300 ismert és kevésbé ismert növény, köztük a banánfélék, papaya, mangó, ananász, kávé és borscserje, valamint fás páfrányfélék és flamingóvirágok hangulatos világát.

A mintegy 4 hektáros! növényházban, évi 2 millió virágzó orchideát termelnek.

Az orchidea farmon tett látogatásunk után település másik nevezetességét a Dobronaki Energia Parkot keressük fel.

Második „paradicsomi” pihenőnk!

– Feltöltődő kaland -

Dobronak község mellett, a Bakonaki-tónál található az Energia Park, amely gyógyító hatásáról ismert. Itt található a Szent Vid kápolna is, mely körül nagyobb területen különböző erejű, jótékony hatású földsugárzást fedeztek fel. 450 méter átmérőben körülbelül 50 különböző értékű és erejű gyógy pont található. A kápolnától nem messze eredő vidkúti forrásvíz gyógyító erejéről híres, enyhíti a látással, hallással, emésztőszervekkel, idegrendszerrel és bőrrel kapcsolatos problémák tüneteit.A jótékony hatású gyógyhelyek az egyéni meggyőződéstől függetlenül befolyásolják az ember egészségét és közérzetét. A Bakonaki tónál levő Szt. Vid kápolna és Vid kút közelében a radieszteziológusok és természetgyógyászok, számos, jótékony hatású, földi kisugárzó pontot fedeztek fel, amelyek jótékonyan befolyásolják közérzetünket és egészségünket.

A tónál későbbi vendéglátóink jóvoltából Nadja vár bennünket, aki bemutatja az energia parkot, a kápolnát, majd átvezet bennünket az energia park szomszédságában található ebédünk helyszínére a Hancsik pincéhez.

Hancsik József és Edit Dobronakon míveli a hivatást, a boros-tökmagolajos-vendéglátós-szíveslátós vállalkozásuk családi összefogáson alapul. Gazdaságukban növény és állattenyésztéssel foglalkoznak, pincészetükben pedig tájjellegű boraikat készítik igen nagy gondossággal. A fiatalos csapat lelkesedéssel és jókedvvel, könnyeztetően szeretetteljes felkészültséggel fogad bennünket pincészetüknél.

Itt kezdődik mai Szlovén látogatásunk harmadik „paradicsomi” pihenője!

A nagy - gasztronómia - kaland! J

Mottójuk: „Itt ennyi, inni köll!”

A Hancsik pincészet svédasztalos ajánlata:

- Aperitiv

- Házi gomba leves

- Rostélyon sült húsok sertés tarja, csirkecomb, csirke szárny, pulykamell, csevapcsicsa, házi grill kolbász

- Szezonális saláták, grillezett zöldség

- Köretek: sült krumpli, hajdina kása, pöcsmácsik

- Édesség: házi lekváros bukta, répás krápca, különböző rétesek, kukoricamálé

- Korlátlan ital fogyasztás: házi szörpök, bor, ásványvíz

- Pincelátogatás borkóstolással kb. ( 5-6 fajta - kíválló 2015- ös évjárat)

A vendégek számára korlátlan italfogyasztás az árban van, az ételekhez

általában 2 típusú száraz bort szolgálunk fel.

A pincelátogatáskor különböző fajtiszta borokat kóstoltatunk száraz, félszáraz, félédes, édes borokból.

Ár: 18€/fő (svédasztalos étkezés, korlátlan ital fogyasztás, borkóstoló, energia farm bemutatása, meglepetés a határon) a pincészetnél 2 órát töltünk

Az asztaltól felállva (nem lesz egyszerű, ezt garantálom! J ) kerékpárra „pattanunk”, hogy búcsút intve vendéglátóinknak folytatjuk túránkat. Őrszentvid, Lendvaszentjózsef után érünk a Csernec-patak partján fekvő Adorjánfalvára. A településen láthatjuk Európa egyik legnagyobb high-tech lakóautó gyárát (Carthago), valamint a Szentháromság tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemplomot.

Utunkat folytatva nem vagyunk már messze újra a Murától. Hamarosan elérjük a szerelem-szigetnek nevezett partját. Itt kelünk át a sebesen folyó Murán egy nem mindennapi szerkezettel (komp) J Előtte megnézhetünk egy a Murára épített vízimalmot, kávézhatunk a büfék egyikében, vagy körbe nézhetünk a vízparti kis múzeumban. (3euro)

A túlpartra érve murvás úton haladunk a part mentén (kb. 2km), majd kiérve a közeli településre ismét jó minőségű aszfalton folytatjuk utunkat. Ráckanizsa után Murafüred az utolsó Szlovén településünk. A határ után 6km kerekezünk még szállásunkig.

Túratáv kb: 64km

 

 

 

Várható érkezés Terme Sveti Martinba: 16-17 óra.

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el ezt a Szlovén-Horvát menti csodát, melyet két nap alatt tekertünk le csapatunkkal. J

 

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

 

Szállásunk: Terme Sveti Martin Apartments Regina*** Horvátország, két személyes apartmanokban

 

Utazás: Egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

   

Létszám korlátozott, max.: 40fő

 

Egyéb felmerülő költségek: vacsorán, reggelin kívüli étkezés, szombat: Brenholc fogadó Jeruzalem ebéd …€, vasárnap: Orchidea farm 5€ (fakultatív), Hancsik pincészet korlátlan étel, ital fogyasztás, borkóstolóval 18€, Mura komp, múzeum és malom 3€, személyes költségek….

 

További infó: +3630 206 2574